Albert Lamorisse

Den røde ballongen

Filmskaperen Albert Lamorisse klassiske barnebok med fotografier fra femtiårenes Paris, som igjen er å få på norsk i ny oversettelse til bokmål ved Ragnar Hovland. I boken følger vi lille Pascal og hans opplevelser med en magisk rød ballong i den franske hovedstaden.

DEN RØDE BALLONGEN regnes nå som en av filmhistoriens store klassikere. Dessverre har filmen vært vanskelig å få sett de siste årene – og den har dermed vært en uoppdaget skatt for nye generasjoner. Gullpalmevinneren fra 1956 relanseres 15. mai 2009 i Norge av Arthaus sammen med regissør Albert Lamorisses andre kortfilm for barn DEN HVITE HESTEN.

Albert Lamorisse

Albert Lamorisse

Albert Lamorisse (Født 1922 i Paris) var filmskaper, filmprodusent og forfatter, kanskje mest kjent for sine prisbelønte kortfilmer som han begynte å lage i slutten av 1940-årene. Hans mest kjente arbeid er kortfilmen Den Røde Ballongen fra 1956, som kom i bokversjon samme år. Lamorisse og hans kone hadde to barn, sønnen Pascal og datteren Sabine, som begge hadde roller i Den røde Ballongen. Albert Lamorisse døde i en helkopterulykke i Iran i 1970 under arbeid med en dokumentarfilm.

Spre ordet: