Egon Mathiesen: Pusen med de blå øynene

Pusen med de blå øynene har blitt en klassiker og en milepæl i dansk barnelitteratur, til tross for, eller kanskje like mye på grunn av, sin naive enkelhet.

Egon Mathiesen (1907-1976) var en dansk kunstner og billedbokskaper. Han debuterte som kunstner i 1932 og blant hans offentlige oppdrag kan nevnes veggmalerier i Tivoli konsertsal i København.

Mathisens viktigste billedbøker er Fredrik med bilen (1948) og Mis med de blå øjne (1949), som viser hans samhørighet med modernistiske kunstrømninger.

Mis med de blå øjne handler om katten med blå øyne som leter etter landet med alle musene. På veien blir han mobbet av alle kattene med gule øyne, som ikke tror han kan finne det landet.

Mis med blå øjne er en sjarmerende fortelling som sier noe om å være annerledes blant fremmede uten å løfte pekefingeren. Og pusen med de blå øynene gir seg heller ikke så lett, heldigvis.

Virkelighetens pus var visstnok siameserkatten til kunstnerens datter Marian. Den lød navnet Siam, og hun fikk den i julegave av familiens hushjelp. Den levde så sitt liv blant morens og farens staffelier og malerutstyr.

Boken har kommet ut på en rekke språk. Allerede i 1951 ble den lansert i USA med den litt overraskende tittelen The Blueeyed Pussy, som i dag nok lyder umusikalsk i de flestes ører.

I Norge ga Cappelen forlag første gang ut boken i 1975 i Thorbjørn Egners oversettelse. Tittelen var da Katten med de blå øynene.

Forlaget Fabulas utgave kom i ny oversettelse ved Inger Frogg Jørgensen i 2001, og da med tittelen Pusen med de blå øynene.

ISBN 978-82-90-81207-7

Pris kr. 249,- inkludert porto

Kjøp her med kort eller Paypal-konto

Spre ordet: