Ragna Mai redder verden – en klimariktig barnebok

Tekst: Øivind Trolldal / Illustrasjoner: Hans Haffen Kjosmoen

Ragna Mai planter trær

Ragna Mai er glad i dag. Mamma sier hun skal plante 100.000 trær i byen, og det høres så gøy ut. Ragna Mai håper at mamma kan plante et tre på soverommet hennes og at kanskje pappa kan ha et å klatre i når han har sittet veldig lenge ved datamaskinen og fornærmet folk på sosiale medier. Men før vi kan plante trær, må vi ta bort noen trær. Det er sånn ting fungerer i denne byen, sier mamma. Det skjønner Ragna Mai godt. Det er gøy å se på mamma sage ned trær, også.

Ragna Mai sager trær

Ragna Mai er glad i dag. Hun har fått være med mamma og sage ned masse trær som står i veien for å redde verden. Det er gøy å se trærne deise i gaten. Hun klapper i hendene og vil at det skal deise flere trær i gaten. Og mamma er ikke vond å be. Hun smiler til Ragna Mai og sager. Ragna Mai smiler tilbake. Det er gøy å redde verden.

Ragna Mai fjerner parkeringsplasser

Ragna Mai er glad i dag. Mamma har klart å fjerne mange nye parkeringsplasser i byen slik at gamle, syke og forflytningshemmede ikke vet sin arme råd. Hvordan skal de komme seg rundt uten bil? Mamma smiler til Ragna Mai. Ragna Mai smiler til mamma. Det er godt å være to om å redde verden.

Ragna Mai lager sykkefelt

Ragna Mai er glad i dag. Mamma har klart å gjøre det helt umulig for kjøpmannen på hjørnet å få levering av varer fordi det er sykkelfelt på begge sider av gaten. Kjøpmannen er lei seg. Han er glad i butikken sin og har flere ansatte. Nå må han stenge butikken og melde seg arbeidsledig på NAV. Mamma smiler til Ragna Mai. Ragna Mai smiler til mamma. Det er godt å være to om å redde verden.

Ragna Mai måker snø

Ragna Mai er glad i dag. Mamma har fortalt den morsomme historien om hvordan hun ordnet det slik at bare sykkelveiene blir måkt ordentlig om vinteren når det har snødd i byen. Om hvordan fortauene er så fulle av is og snø at de gamle sklir på glatta og brekker lårhalsen. Mamma smiler til Ragna Mai. Ragna Mai smiler til mamma. Ja, de må nesten le når de ser på hverandre. Det er godt å være to om å redde verden.

Ragna Mai lager huskestativ

Ragna Mai er glad i dag. Mamma og pappa er hjemme på kjøkkenet sammen med henne og de snakker om hvordan de skal hindre mennesker som kommer utenbys fra i å besøke familiene sine med bil. Det er bare å stenge alle gatene og sette opp huskestativer der, sier pappa. Mamma smiler til pappa. Ragna Mai smiler til pappa. Pappa smiler til mamma. Pappa smiler til Ragna Mai. Ja, de smiler til hverandre alle sammen. Det er godt å være tre om å redde verden.

Ragna Mai er på Twitter

Ragna Mai er glad i dag. Hun er alene sammen med pappa mens mamma er ute og redder verden. Da kan jo du og jeg redde verden sammen her hjemme, sier pappa, og tar frem mobiltelefonen og viser hvordan man redder verden på twitter. Det er bare å finne den første og beste man kan si noe ekkelt til, sier pappa. Det blir alltid masse ståhei og på den måten kan vi redde verden bit for bit helt til jobben er gjort. Ragna Mai er imponert over pappa. Han kan klare alt på mobilen sin. Hun smiler til pappa og pappa smiler til Ragna Mai. Det er godt å være to om å redde verden.

Ragna Mai dra på biltur

Ragna Mai er glad i dag. Mamma og pappa skal på handletur til Sverige med bil og Ragna Mai skal få være med. Pappa forklarer at alt er så mye billigere i Sverige, så det er lurt å kjøre dit og handle med bil. Da slipper man å handle i butikkene i byen, for de skal jo bort uansett. Vi trenger ikke butikker i byen, sier pappa. Hvis vi blir kvitt butikkene i byen redder vi verden. Og mamma er helt enig. Det er mamma som kjører bilen. Hun er glad i å kjøre bil. Ragna Mai er også glad. Hun smiler der hun sitter i baksetet. Pappa er også glad. Særlig når han twitrer.


Share this:

Comments

Her er noen gode innspill til “Ragna Mai redder verden” fra lesere som er klippet fra facebook:

“Ta dem med til Amazonas jungelen, og bli der.. en nyere versjon av Tarzan?”

“Forlange at foreldrene blir plassert i fosterhjem og satt under verge til de viser seg ansvarlige og voksne og evner å vise omsorg for andre enn seg selv!”

“Hun krever at foreldrene slutter i papirflytterjobbene sine og starter med brødbaking. Når de har gjort det, krever hun at de lager verdens sunneste brød. Så oppretter de en organisasjon kalt “Bread to the World”, får støtte fra regjeringen, må etablere brødutdeling i mange land, og derfor må de reise – og vips så er vi igang igjen.”

Leave a Reply