Jagna Mei redder verden – en klimariktig barnebok

Tekst: Øivind Trolldal / Illustrasjoner: Hans Haffen Kjosmoen

Jagna Mei blir rik

Jagna Mei er glad i dag. Hun er glad fordi pappa er glad for å ha blitt nestleder i byutviklingskomiteen slik at han får 900.000 kroner i året i fast lønn. Mamma får allerede 1,3 millioner kroner i lønn for å stenge gatene og lage sykkelveier på kryss og tvers som ingen bruker. Til sammen blir det 8,8 millioner kroner pluss gratis barnevakt de neste årene og masse andre frynsegoder, roper pappa begeistret og løfter Jagna høyt opp i været og smiler til henne. Snart skal du få ukepenger. Og så kan vi dra til Sverige med bil og handle gotteri, sier pappa.

Jagna Mei klemmer bommer

Jagna Mei er glad i dag. Hun er på tur med mamma og pappa for å klemme bommer. De har gitt flere bommer klem allerede. Det er gøy. Pappa løfter Ragna Mai opp i luften og så legger hun armen rundt bommen og så roper mamma «Jeg elsker bommer!» Og så fniser mamma og pappa. Jagna Mei elsker også bommer, men man må ikke slikke på dem om vinteren. Da kan tungen bli sittende fast.

Jagna Mei sykler

Jagna Mei er glad i dag. Hun er på sykkeltur med pappa. Hun sitter foran i den fine lastesykkelkassen og humper opp og ned hver gang pappa kjører over et av hullene i asfalten som kommunen ikke har penger til å tette fordi det er så dyrt å lage sykkelveier ingen trenger. Hoops! roper pappa når Jagna Mei nesten detter ut av kassen og lander foran en bil. Jagna slår seg litt, men er raskt opp igjen og holder seg fast i kanten og er klar til neste hull.

This image has an empty alt attribute; its file name is jagna-flyr-beskåret.jpg

Jagna Mei plukker plast

-Du skal få en krone for hver plastpose du finner, roper pappa fra balkongen. Jagna Mei leker nede i plastgresset. Hun krabber og krabber men finner ingen plastposer. Pappa twitrer.

Jagna Mei vil ha pølse

Jagna Mei er sulten i dag. Hun har bare spise en halv gulrot og hun har så lyst på pølse i lompe. Det har pappa også, men de kan ikke spise pølse og lompe, fordi da går verden i tusen knas.

Jagna Mei leker med Onkel Rød

Jagna Mei er glad i dag. Hun er med mamma på jobben fordi pappa må twitre veldig mye om viktige ting. Det er gøy å være med inn til Onkel Rød når han og mamma skal redde verden sammen. Hunden til Onkel Rød er snill og vimsete og veganer.

Jagna Mei planter trær

Jagna Mei er glad i dag. Mamma sier hun skal plante 100.000 trær i byen, og det høres så gøy ut. Jagna Mei håper at mamma kan plante et tre på soverommet hennes og at kanskje pappa kan ha et å klatre i når han har sittet veldig lenge ved datamaskinen og fornærmet folk på sosiale medier. Men før vi kan plante trær, må vi ta bort noen trær. Det er sånn ting fungerer i denne byen, sier mamma. Det skjønner Jagna Mei godt. Det er gøy å se på mamma sage ned trær, også.

Jagna Mei sager trær

Jagna Mei er glad i dag. Hun har fått være med mamma og sage ned masse trær som står i veien for å redde verden. Det er gøy å se trærne deise i gaten. Hun klapper i hendene og vil at det skal deise flere trær i gaten. Og mamma er ikke vond å be. Hun smiler til Jagna Mei og sager. Jagna Mei smiler tilbake. Det er gøy å redde verden.

Jagna Mei fjerner parkeringsplasser

Jagna Mei er glad i dag. Mamma har klart å fjerne mange nye parkeringsplasser i byen slik at gamle, syke og forflytningshemmede ikke vet sin arme råd. Hvordan skal de komme seg rundt uten bil? Mamma smiler til Jagna Mei. Jagna Mei smiler til mamma. Det er godt å være to om å redde verden.

Jagna Mei lager sykkefelt

Jagna Mei er glad i dag. Mamma har klart å gjøre det helt umulig for kjøpmannen på hjørnet å få levering av varer fordi det er sykkelfelt på begge sider av gaten. Kjøpmannen er lei seg. Han er glad i butikken sin og har flere ansatte. Nå må han stenge butikken og melde seg arbeidsledig på NAV. Mamma smiler til Jagna Mei. Jagna Mei smiler til mamma. Det er godt å være to om å redde verden.

Jagna Mei måker snø

Jagna Mei er glad i dag. Mamma har fortalt den morsomme historien om hvordan hun ordnet det slik at bare sykkelveiene blir måkt ordentlig om vinteren når det har snødd i byen. Om hvordan fortauene er så fulle av is og snø at de gamle sklir på glatta og brekker lårhalsen. Mamma smiler til Jagna Mei. Jagna Mei smiler til mamma. Ja, de må nesten le når de ser på hverandre. Det er godt å være to om å redde verden.

Jagna Mei lager huskestativ

Jagna Mei er glad i dag. Mamma og pappa er hjemme på kjøkkenet sammen med henne og de snakker om hvordan de skal hindre mennesker som kommer utenbys fra i å besøke familiene sine med bil. Det er bare å stenge alle gatene og sette opp huskestativer der, sier pappa. Mamma smiler til pappa. Jagna Mei smiler til pappa. Pappa smiler til mamma. Pappa smiler til Jagna Mei. Ja, de smiler til hverandre alle sammen. Det er godt å være tre om å redde verden.

Jagna Mei er på Twitter

Jagna Mei er glad i dag. Hun er alene sammen med pappa mens mamma er ute og redder verden. Da kan jo du og jeg redde verden sammen her hjemme, sier pappa, og tar frem mobiltelefonen og viser hvordan man redder verden på twitter. Det er bare å finne den første og beste man kan si noe ekkelt til, sier pappa. Det blir alltid masse ståhei og på den måten kan vi redde verden bit for bit helt til jobben er gjort. Jagna Mei er imponert over pappa. Han kan klare alt på mobilen sin. Hun smiler til pappa og pappa smiler til Jagna Mei. Det er godt å være to om å redde verden.

Jagna Mei dra på biltur

Jagna Mei er glad i dag. Mamma og pappa skal på handletur til Sverige med bil og Jagna Mei skal få være med. Pappa forklarer at alt er så mye billigere i Sverige, så det er lurt å kjøre dit og handle med bil. Da slipper man å handle i butikkene i byen, for de skal jo bort uansett. Vi trenger ikke butikker i byen, sier pappa. Hvis vi blir kvitt butikkene i byen redder vi verden. Og mamma er helt enig. Det er mamma som kjører bilen. Hun er glad i å kjøre bil. Jagna Mei er også glad. Hun smiler der hun sitter i baksetet. Pappa er også glad. Særlig når han twitrer.


Share this:

Comments

Her er noen gode innspill til “Jagna Mei redder verden” fra lesere som er klippet fra facebook:

“Ta dem med til Amazonas jungelen, og bli der.. en nyere versjon av Tarzan?”

“Forlange at foreldrene blir plassert i fosterhjem og satt under verge til de viser seg ansvarlige og voksne og evner å vise omsorg for andre enn seg selv!”

“Hun krever at foreldrene slutter i papirflytterjobbene sine og starter med brødbaking. Når de har gjort det, krever hun at de lager verdens sunneste brød. Så oppretter de en organisasjon kalt “Bread to the World”, får støtte fra regjeringen, må etablere brødutdeling i mange land, og derfor må de reise – og vips så er vi igang igjen.”

Leave a Reply