News, Norsk, Nyheter, Politikk og samfunn, Syklistaksjon2019

Etterstadgata: Mona blir barbert bort av Byrådet

Mona Steffensen (46) tror ikke frisørsalongen hennes på Vålerenga, salong MonaMi, overlever ut året med null parkering i Etterstadgata. Beboerparkering og bom har allerede skapt betydelige problemer for alenemoren.

Som tidligere omtalt i flere rapporter fra Vålerenga skal det rødgrønne Byrådet fjerne all parkering i Etterstadgata i den nærmeste fremtid for å gi bedre plass til syklister. Fortauene skal også utvides, slik at fremkommeligheten for biler og varelevering alt i alt blir vesentlig redusert.

Konsekvensene er store for både beboere og næringsdrivende i gaten, noe Syklistaksjonens Sommerpatrulje har synliggjort gjennom blant annet samtaler med beboer Kirstin Lange og nærkjøpmann Mohammad Javaid.

Beboerparkeringen tok mange kunder

Mona Steffensen har drevet salongen på Vålerenga i 15 år. Salongen hennes ligger på hjørnet av Etterstadgata og Danmarksgate.  I Danmarksgate er det noe parkering, men veldig mange porter inn til hus og økt konkurranse om plassene når parkeringen i Etterstadgata forsvinner, gjør at denne gaten ikke vil kunne dekke behovet som oppstår.

– Fjerningen av parkeringsplassene kommer til å ramme både mine kunder og meg selv. Det er greit å kunne kjøre bil og finne parkering når man skal stelle håret. Det samme gjelder for meg selv når jeg må ha bil på jobb, sier Steffensen.

– Hvem er kundene dine?

– Mesteparten er fra nærområdet. Men jeg har også kunder som kommer med bil fra lenger unna. Og de begynner det allerede å bli færre av. Først kom beboerparkeringen som innebar betaling for besøkende som står i gaten. Så kommer bommene i tillegg, sier hun og tar et eksempel:

– Tanten min bor på Bøler og må gjennom bommen. Hun er her to timer og tar permanent. Dermed kommer hun seg ikke tilbake innen tidsfristen for ny belastning i bommen. Bom og to timers parkering blir en stor ekstra utgift for henne. Det betyr at hun ikke tar turen hit så ofte lenger.

Trenger bilen i hverdagen

Selv bor Mona Steffensen på Simensbråten på Ekeberg. Hun er alenemor med to barn på 8 og 12. Å ikke kunne kjøre bil til arbeidet gjør hverdagen vanskelig.  

-Det er viktig for meg å kunne komme fort hjem når jeg er alene med to unger. Det tar bare 7 minutter å komme hjem med bil. Det tar en halvtime å gå og minst tre kvarter med kollektivtransport. Og det er viktigere for meg å jobbe en time lenger, enn å bruke en time lenger på å komme seg på arbeid, fremholder hun.

Hun må også gjennom bommen når hun skal til jobb med bil. Bommen opp og ned fra Ekeberg pluss 150 kroner for en hel dags parkering blir til sammen to hundre kroner. Bare for å dra på jobb. Det svir voldsomt på pungen.

Beboerparkering for næringsdrivende er ute av frågan. Hun betaler ikke 6.000 korner i året for å stå i en offentlig gate når hun er på jobb.

-Jeg jobber tirsdag til fredag, og noen lørdager. Jeg har nå måttet kutte ut å ta bil hver dag og går så ofte jeg kan. Sykle er ikke noe alternativ med de bratte bakkene opp til Ekeberg. Og ingen av delene er aktuelt for meg om vinteren, sier hun.

Støtter ikke de lokale butikkene

– Hva sier kundene om fjerning av parkering i Etterstadgata og de andre hindringene for bilbruk?

-Det er veldig både og. Noen synes det er fantastisk bra at parkeringsplassene forsvinner. Vi trenger jo ikke bil, vi bor i nærheten, sier de. Og de mener at jeg bare kan sykle eller kjøre kollektivt til salongen. Men mange er enige med meg og handicappede kunder er jo veldig fornøyde med å kunne parkere. Jeg ser at det veldig tøft for mange i gaten som ikke har råd til å parkere i sitt eget nærområde. Noen forteller at de ikke lenger får besøk utenbys fra på grunn av bommer og parkeringsavgift, sier Mona.

Et tankekors er at de lokale beboerne som mest støtter fjerning av parkeringsplasser og tilrettelegging for mer sykling i Etterstadgata, og som gjerne argumenterer mest for at man kan komme seg til nærbutikken og frisøren uten bil, selv ikke er blant dem som støtter særlig opp om det lokale næringsliv.

-Folk er ikke så flinke til å bruke oss som driver butikk i nærmiljøet. Sperrer de hele Etterstadgata for parkering, da blir jeg ferdig, tror Steffensen.

-Hvor drar disse selv og steller håret, mon tro?

– De drar til kjøpesenteret og Oslo sentrum. På senteret har de alt og der kan man også handle med bil.

Må finne annet arbeid

-Hva gjør du når parkeringsplassene forsvinner i Etterstadgata?

– Da må jeg legge ned salongen og søke meg jobb annetsteds. Men jeg kan ikke jobbe i en frisørsalong på et senter. Der er arbeidstiden umulig for meg med små barn. De stenger ikke før ved 9-10-tiden om kvelden. Vi får se. Som det blir sagt: NAV er Norges største arbeidsplass, sier Steffensen, som vurderer å stemme på FNB i valget i september.

– Jeg har vært veldig mye ute og reist, og jeg ser ikke slike tilstander som vi begynner å få i Oslo andre steder.  Jeg var i Krakow med kjæresten for ikke så lenge siden, og der kan man kjøre med bil helt til torget i sentrum uten problemer. Det gjelder nå å sørge for at det tar seg opp med parkeringsplasser i byen, mener Mona Steffensen.

Tidligere artikler Etterstadgata: Tatt av sykkelen og Nærkjøpmann fortviler over fjerning av p-plasser


Share this: