Fjodor, News, Norsk, Nyheter

Årets sommerslager med Espen Beranek Holm og Fjodor

Ta på solfaktor, den gamle Beach Boys-T-skjorta og gjør deg klar: Med låten «Mitt Ultrafiolette Surfbrett» sparker Espen Beranek Holm og barnebokhelten Fjodor sommeren i gang med sprellende surfmusikk for små og store.

Låten er ute på strømmetjenester som Spotify fra 1. juni sammen med 6 andre Fjodor-klassikere på albumet som også har fått tittelen «Mitt Ultrafiolette surfbrett».  Sangene er skrevet av Felix Janosa spesielt til de tyske versjonene av Fjodor-bøkene til Pål H. Christiansen, og er nå importert tilbake til Fjodors hjemland, oversatt og gjendiktet til norsk av forfatteren selv.

Fra lydbok til album
Nylig ble de fem originale bøkene om den rampete torsken Fjodor gjort tilgjengelige som lydbøker på norsk med sang og musikk på Storytel. Det er sangene på lydbøkene som nå har blitt et eget digitalt album.
– Som jeg pleier å si: Til tross for at Fjodor er Norges mest ufyselige torsk, har det vært en udelt glede å lære ham å kjenne. En herlig reise fra fiskedisken til Skjeggstubben og helt til Hiva Oa og tilbake. Fjodor er ikke bare sprell levende, han er virkelig full av sprell! sier Espen Beranek Holm, som har produsert, lest og sunget inn de fem lydbøkene om den rampete torsken i sitt eget hjemmestudio.

Utvider Fjodor-universet
Forfatteren synes Espen Beranek Holm har gjort en super jobb med låtene.
– Jeg var jo spent på musikken, og synes selv det lyder veldig bra. At disse Fjodorsangene nå har tatt Kielerfergen hjem til Norge er jo stor stas både for Fjodor og meg. Fjodor har vimset rundt nede i Tyskland veldig lenge og det er virkelig på tide å stramme ham opp og få sendt ham ut på den norske scenen sammen med Espen, sier Pål H. Christiansen.
Christiansen håper mange barn og voksne vil ha glede av å lytte til Fjodor-musikken alene eller sammen med lydbøkene.
– Sangene til Felix Janosa både styrker og utvider Fjodor-universet. Her er det humor og språkglede, foruten musikalitet på et høyt nivå. De fleste av sangene står godt på egne ben selv om de har sitt utspring i mine historier, legger han til.

Koristen som forsvant
Felix Janosa, som i Tyskland er spesielt kjent for musikalboksuksessen Ritter Rost, har så langt komponert omkring 20 sanger om Fjodor. Et stjernelag av musikere står for musikken, mens Espen Beranek Holm alene står for vokalprestasjonene på de syv sangene som nå foreligger på norsk.
Det var egentlig meningen at Fjodor skulle kore på «Mitt Ultrafiolette Surbrett», men slik gikk det ikke. Han var ikke helt lett å holde styr på, viste det seg.  Da han skulle komme inn med sin fiskefalsett i refrenget, noe som ærlig talt burde være en smal sak for en torsk som ham, hadde han typisk nok forsvunnet ut på kjøkkenet for å snoke etter iskrem i fryseren min. Så da måtte jeg gjøre hele jobben selv, sier Espen Beranek Holm.

Lytt til hele albumet på Spotify eller Apple Music.

Last ned gratis booklet fra beranek.no.


Share this: